10 Soruda Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı

Tmgd ne için çalışır ?

  • Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanları, Tehlikeli maddelerin tüm süreçlerinde en güvenilir şekilde ve çevreye vereceği zararların minimum düzeyde olmasını sağlamak

 Ülkemizde daha  önceden bu danışmanlar var mıydı?

  • Evet, 2014 Ekim ayından itibaren Ulaştırma Bakanlığının çıkarmış olduğu yönetmelik ve tebliğlere göre eğitimi ve sınavları Türkiye’ye alınmıştır. Bu tarihten önce Tmgd olabilmek için Yurtdışında (İngiltere, Hollanda, Almanya  vb.) sınavlarına girilebiliyor ve sertifikası alınabiliyordu. Ancak , 2014 Ekim tarihinden itibaren bu kişilerin de işlerine devam edebilmesi için Türkiye’deki tmgd sınavlarına katılması zorunlu tutuldu.

Tmgd  ve ADR arasındaki ilişki nedir ?

  • ADR belgesi: Tehlikeli maddelerin Karayoluyla Uluslar arası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması anlamında kullanılır. Bu ifadenin İngilizce karşılığın bazı baş harflerinden oluşmaktadır. Tmgd ise bu anlaşma uyarınca işletmelerde tehlikeli maddelerin süreçlerini olgunlaştıran kişi demektir.

Tmgd nasıl olabilirim ?

  • 4 yıllık fen yada mühendislik fakültesi lisans eğitimi mezunuysanız, yetkili kurumların açmış olduğu 64 saatlik ADR kurslarını başarıyla tamamladıktan sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının açacağı Tmgd sınavından en az 70 puan almanız gerekmektedir.

Yaşım ve Üniversite bölümüm uygun mudur?

  • Tmgd olabilmek için 2016 itibari ile yaş sınırı aranmamaktadır. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi bölüm mezunu olma şartı aranmaktadır.

Sınavlarındaki başarı oranı nedir ?

  • Tmgd sınavlarında şu ana kadar yapılan değerlendirmeler sonucunda Türkiye geneli  olarak başarı oranının % 6-15 aralığında kaldığı görülmektedir.

TMGD Sınavları bu kadar zor mu?

  • Bu durum sınavların zorluğundan değil, ADR konularının alışageldiğimiz sistemsel kavrama dışında bir sistematiği olmasından kaynaklanmaktadır. 64 saatlik eğitimlere aksatmadan devam zorunluluğu bunun bir göstergesidir. Konular, başından sonuna kadar dikkatlice takip edildiğinde zor olmadığı görülecektir.

Tmgd olmanın sorumluluğu var mıdır?

  • Danışmanlık yaptığınız işletmelerde,  tehlikeli madde ile ilgili konularda öngörüleriniz, raporlarınız, uyarılarınız doğrultusunda sorumluluğunuz bulunmaktadır.

Nerelerde görev yapabilirim ?

  • Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşlarında (TMGDK) 8 farklı işletmede ve Tehlike madde sürecinde yer alan herhangi bir firmada danışmanlık yapabilirsiniz. İş yapabileceğiniz firmalar; Tmgd tebliğ’de genel olarak, 1 takvim yılı içinde 50 tonu aşan tehlikeli madde ile iştigal eden (dolduran,boşaltan, gönderen, paketleyen…) firmalar olarak belirtilmiştir.

Firmalarla nasıl anlaşma yapabilirim ?

  • E-devlet üzerinden , hizmetler bölümünden Ulaştırma Bakanlığı kısmında Tmgd ile ilgili alanlar tanımlanmıştır. Buralarda iş yapabileceğiniz ve Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almış olan firmalar ile görüşelebilirsiniz, anlaşmanız yine e-devlet üzerinden tanımlanmaktadır.

Tehlikeli Madde Taşımasında Araç Sürücüleri Eğitimi /SRC5 Kavramı

 SRC5 var ise SRC1/2/3/4 nedir?

  • Sürücüler için gerekli olan belge türleridir;

SRC1; Uluslar arası Yolcu taşıma    / SRC2; Yurtiçi Yolcu taşıma

SRC3; Uluslar arası Eşya-Kargo Taşıma  / SRC4; Yurtiçi Eşya-Kargo Taşıma

SRC5 ise; Tehlikeli maddelerin taşımasını yapacak olan araç sürücüleri içi gerekli bir belge türüdür.

Sadece SRC5 eğitimi alabilir miyim ?

  • Bu eğitimi alabilmek için daha önceden SRC3 yada SRC4 belgesine sahip olma şartı bulunmaktadır.

SRC5 belgesi hangi tür tehlikeli madde taşıması  için gereklidir ?

  • 19 saatlik temel eğitim sadece ambalajlı ya da dökme taşımacılık yapacak sürücüler içindir. İlave 13 saat eğitim alınması durumunda tanker taşımacılığını da kapsamaktadır. Eğer Patlayıcı / Radyoaktif taşımacılıkta sürücülük yapacaksanız temel eğitime ilave 8 ‘er saatlik ilave uzmanlık eğitimi alınmış olması gerekmektedir. Sonuç olarak alacağınız belgenin adı aynıdır SRC5 belgesidir ancak arka yüzünde hangi taşımacılığı yapabileceğiniz belirtilmektedir.

ADR sürücü belgesi ne demektir?

  • SRC5 sürücü belgesinin bir diğer adıdır. Türkiye’de aldığınız bu belge, yurtdışında da aynı şekilde geçerlidir. (Orijinal beldede “ADR Driver License” yani ADR sürücü belgesi,  ibaresi bulunmaktadır)
  • 1 Aralık 2018 Tmgd Sınav Soruları

Src 5 Belgesi Olmamasının Cezası var mıdır?

  • SRC 5 belgesi olmadan araç kullanan sürücülere denetimlerde 240 TL para cezası kesilmektedir. Ayrıca işletme sahibine de 600 TL cezası bulunmaktadır.

Kapsamlı TMGD Eğitimi