Forklift Ehliyeti Nasıl Alınır?

Son yıllar da işsizliğin artması ile birlikte birçok kişi tarafından forklift kullanımına olan ilgi artmaya devam ediyor. Bu anlamda birçok kişi forklift kullanımı ve bu makinenin kullanımı için gerekli olan forklift ehliyeti nasıl alınır konusunda da detaylı araştırmalar içerisine giriyorlar. Forklift ile yük indirme veya bindirme işlemlerini yapabilmek için kişinin forklift ehliyetine sahip olması gereklidir. Öyle ki forklift kullanımı için yeterli eğitimini almayan ve forklift ehliyetine sahip olmayan kişiler tarafından kullanılması, istenmeyen kazaların yaşanmasına sebep olabilir. Forklift, kullanılması oldukça zor olan ve eğitimlerinin mutlaka alınması gereken bir makinedir. Forklift ehliyetleri, forklift ile yük kaldırma, yükleme ya da istifleme gibi işlemleri yapacak olan kişinin almakla sorumlu olduğu belge türüdür. Forklift, forklift kullanım yerine, ağırlığına ve yakıt türüne göre değişiklik gösterebilir. Forklift operatörlük belgesi olmayan kişiler tarafından kaldırma, yükleme ya da istifleme yapmak kesinlikle yasaktır.

Forklift Ehliyeti Nereden Alınır?

Forklift ehliyetini almaya karar veren kişiler, forklift ehliyeti nasıl alınır araştırmalarının yanı sıra bu belgenin nereden alınacağı konusunda da detaylı araştırmalar içerisine girerler. Forklift ehliyetleri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetki verilen, Operatörlük Kursları düzenleyen firmalar tarafından temin edilir. Forklift ehliyeti bulunmayan kişilerin forklift kullanması yasağı gereği yasaktır ve cezai işlemlerin yapılması uygundur. İş kanunu gereğince alınması gereken forklift ehliyetleri, kişilerin Milli eğitim bakanlığı tarafından belirlenen şartlara uyum sağlaması gereklidir. Bu anlamda forklift ehliyeti almak için forklift kullanacak olan adayın 18 yaşını doldurmuş ve 19 yaşından gün almış olması, forklift kullanımı için en az 8 yıl eğitim almış olması, yasa gereği belge almasında herhangi bir kusurunun bulunmaması, mahkümiyet gibi durumlarının olmaması, gerekli ağlık kontrollerinde geçmiş olması, forklift kullanımı için herhangi bir engelinin bulunmaması gereklidir. Ayrıca kişilerin forklift ehliyetine sahip olması için ekstra herhangi bir ehliyete sahip olması şartı aranmaz.

Forklift Ehliyeti İçin Gerekli Olan Evraklar

Forklift ehliyeti nasıl alınır araştırmalarında kişilerin taşıması gereken şartların yanı sıra forklift operatörü adaylarından talep edilen bazı belgeler de vardır. Forklift ehliyeti almak isteyenler kendilerinden talep edilen belgeleri eksiksiz bir şekilde kurs firmasına teslim etmelidir. Öyle ki teslim edilen belgeler arasında eksiklik görüldüğünde, forklift belgesinin iptali durumları ile karşı karşıya kalınabilir. Forklift için ilgili kurs birimleri operatörler adaylarından 8. sınıf mezunu olduğunu gösteren diploma örneği, forklift ehliyetini alacak olan kişinin 10 adet vesikalık fotoğraf ve fotoğrafın kişinin en az 6 ay içerisinde çektirmiş olması, kişinin sabıka durumunun olmadığını gösteren sabıka kaydı örneği ve kişinin bedenen ve ruhen forklift kullanımında herhangi bir mahsuru olmadığını gösteren sağlık raporu talep edilir. Forklift ehliyetine sahip olan kişiler, makineleri açık ya da kapalı ortam fark etmeksizin kullanabilirler. Ayrıca bu ehliyete sahip olan kişiler forklift kullanımının yanı sıra kazıcı, greyder, kepçe, dozer, silindir ve transpalet iş makinelerini de yasal anlamda kullanım hakkına sahiptirler.

Forklift Ehliyet Fiyatları

Forklift ehliyetleri sadece Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetki verilen kurs birimleri tarafından verilir. Bu neden ile kurslar arasında fiyat değişikliklerinin yaşanması beklenen durumlar arasında yer alır. Ancak forklift ehliyeti almak için kurs ücretinin yanı sıra ödenmesi gereken harç ücretlerinin de olduğu unutulmamalıdır. Bu anlamda kurs için gerekli olan evrakları hazırlarken sağlık raporları ücretsiz, ancak özel sağlık kurumları tarafından alındığında ise belirli bir ücret ödenir. Kursa kayıt olunması ve eğitimlerin tamamlanması ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlemiş olduğu sınav için ekstra bir ücret anlaşmalı bankaya yatırılmalıdır. Operatörlük sınav belgesi harcını ödenmesinin ardından sınav tarihi kurs birimi tarafından bildirilir. Kişinin sınavı başarı ile bitirmesi, operatörlük belgesinin ehliyete dönüştürülmesini gerektirir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ehliyete dönüştürülmesi için sürücü belgesi harcı ödenir. Tüm bunların yanı sıra forklift ehliyeti için değerli kağıt bedeli, vakıf payı da zaman zaman talep edilen ücretler arasında yer alır.

Forklift Ehliyet Alma Süreci Nasıl Geçer?

Forklift ehliyeti için gerekli olan belgelerin toplanması ve ücretlerin yatırılmasının ardından forklift operatörlük almak için süreç içerisine girilir. Forklift sertifikası için kayıt olunan kursta, öncelikle kişilere uygulamalı teorik eğitimler verilmeye başlanır. Teorik eğitimini başarı ile tamamlayan kursiyere kısa süre içerisinde direksiyon eğitimi sürecine geçilir. Direksiyon eğitimini de tamamlayan forklift operatörü adayı için sınav tarihi verilir ve sınav içerisinde hem teorik hem de direkiyon sınavına girilir. Sınavlarda geçerli not alınması ile birlikte forklift ehliyeti almaya hak kazanılır